ApIasi.ro - Pensia Privata obligatorie si pensia facultativa

Pensia privata obligatorie | Pensia privata facultativa

Tipuri Pensii in Romania

Pensia de stat - Pensia privata obligatorie - Pensia privata facultativa

Intregul sistem de pensii din Romania este alcatuit, conform legislaĊ£iei noastre, din 3 tipuri (Piloane) distincte de pensii:

Pilonul 1 - Penisia de stat!
Reprezentat de pensiile de stat, platite direct de la bugetul statului, in urma contributiilor fiecarui salariat la bugetul de pensii al statului pe durata anilor de munca conform contractului de munca si a datelor de pe cartea de munca a fiecarui contribuabil.
Pensiile de stat oferite de statul roman au avantaje si dezavantaje ca orice serviciu oferit pe lumea asta. Pensia de TIP I (pensia de stat)ofera:

* siguranta, deoarece :

- sunt administrate de statul roman;

- statul roman ofera tuturor participantilor / contribuabililor la fondul de pensii drepturi egale si benefiici dupa varsta legala de pensionare conform contributiilor achitate.
*dar si anumite obligativitati fata de stat si dezavataje:
- obligativitatea participarii tuturor persoanelor angajate cu acte din Romania

- posibilitatea de a nu primi niciodata pensia pt care ai platit contributii in caz de deces.
- contribuĊ£iile platite regulat pe o perioada de mai multi ani sunt doar direct redistibuite catre viitorii pensionari

Astfel pensia platita fiind tot mai mica pe masura cresterii numarului pensionarilor si scaderii numarului angajatiilor activi.

In concluzie Pensia de tip I este pensia obligatorie, pentru care fiecare cetatean roman plateste un procent din salriul/leafa pe durata vietii, urmand sa iasa la pensie dupa varsta de 60-62 ani sau mai devreme in cazul pensionarii din motive de sanatate, bucurandu-se de contributiile platite pe parcursul vietii pan la sfarsitul vietii.

 

- Pilonul 2 - Pensia Privata Obligatorie

 

Pensia privata obligatorie este, de fapt, o parte a pensiei de stat, administrata privat de catre comapaniile de asigurari. In prezent, fiecare angajat plateste pentru pensia de stat 9,5% din salariu. Incepand de anul viitor, o parte, mai precis 25% din cei 9,5% adica aprox. 2% din salariu vor fi transferati catre o companie de pensii privata. Aceasta inseamna ca o parte din pensia de stat va fi administrata de companiile private de pensii. Procentul de pensie privata de 2% va fi majorat gradual la 6% pana in 2016 sau chiar mai devreme.

Concluzie: Pilonul 2 de pensii nu impune salariatilor nici un efort financiar. Procentul de 2% se scade din cei 9,5% platiti statului pentru fondul de pensii. Incepand cu 2008 fiecare salarit are posibilitatea de a-si gestiona un procent din viitoarea pensie optand pentru aderarea la un fond de pensii privat. Nici un salariat nu va trebui sa scoata bani din buzunar pt acest tip de pensie, ci doar sa adere la un fond de pensii privat ce urmeaza sa administreze suma de 2% scazuti din plata contributiilor pentru pensiile de stat, sa-i investeasca , urmand ca la varsta pensionarii sa aveti posibilitatea sa primiti toata suma investita o data sau in mai multe transe. Nimeni nu va poate garanta ca veti primi mai mult decat suma depusa de-a lungul anilor ca si contribuabil la fondul dvs. de pensii privat.

 

- Pilonul 2 - Pensia Privata facultativa

 

Pensia privata facultativa nu este obligatorie. Optand si pentru Pilonul 2 de pensii aveti posibilitatea sa investiti pentru o viata mai buna la batranetea dumneavoastra. Pensia Privata facultativa va ofera posibilitatea ca in decursul vietii, pe o perioada de minim 7 ani sa investiti un procent de maxim 15% din castigurile realizate in fiecare luna la un fond privat de pensii. Puteti beneficia de investitia facuta odata cu implinirea varstei de 60 ani.

Dezavantaje:

Fiecare salariat va trebui sa cotizeze cu procent de pana la 15% din salariu.

Avantaje:

Ajunsi la varsta pensionarii veti primi o pensie mai mare, primind pensia dumneavoastra conform sumelor platite dea lungul anilor la fondurile de pensii de stat si privat.

Cu siguranta optand si pentru Pensia privata facultativa dupa varsta de 60 de ani, aveti posibilitatea sa aveti un trai decent numai din pensia cuvenita, fara a fi nevoiti sa faceti imprumuturi la banci pentru a va plati utilitatile sau a apela la bunavointa rudelor sau a copiilor dvs pt ajutor material.

 

Primele doua tipuri de pensii sunt obligatorii, fiecare salariat plateste luna de luna un procent din castigurile salariale, retinute automat si redirectionat catre stat si fondurile private de pensii, la calcularea venitului lunar de catre angajator.

Ultimul tip de pensie nu este obligatoriu, fiecare cetatean roman poate opta pentru o pensie privata facultativa chiar de nu isi desfasora activitatea pe teritoriul romaniei, fiind la munca in strainatate: Italia, spania,,etc, platind o suma lunara/trimestriala sau anuala la un fond privat de pensii iar in momentul intoarcerii in tara veti beneficia de o pensie la batranete chiar de nu ati lucrat in Romania.

(c) 2008 APIasi - informatii despre pensii private si asigurari - All rights reserved!